Pet vrsta ručnih satova koje morate poznavati

Pet vrsta ručnih satova koje morate poznavati

 

Detaljni vodič kroz vrste ručnih satova

Napokon ste se odlučili za kupnju kvalitetnog ručnog sata?

 

Kao što već znate, u današnjem svijetu smartphonea, pametnih satova i trendova koji se ubrzano mijenjaju, nositi ručni sat sasvim je više od samog podilaženja funkcionalnosti, nošenje ručnog sata odražava Vaš stil i karakter.Kako pokazuju vrijeme, ručni satovi isto tako pružaju i priliku za isticanje Vašeg individualnog karaktera. Primjerice, za žene su satovi standardan dio nakita, ali i specifični detalj u sastavljanju trendi odjevnih kombinacija. S druge strane, za muškarce su ručni satovi prezentiranje karaktera, pozicije u društvu i definiranje stila. Stoga, možemo zaključiti da je u oba slučaja odabir ručnog sata brižan i poseban proces svakog individualca, ali ipak drugačiji iz svake perspektive, ovisno o Vašem stilu i karakteru. Kako bismo Vam pomogli u odabiru ručnog sata, predstaviti ćemo Vam nekoliko općih pravila koja trebate uzeti u obzir prilikom izbora sata po vašim mjerilima.Ukoliko biste svoju kolekciju trebali suziti na 5 modela, predstavljamo Vam vrste ručnih satova kako bi Vam olakšali odabir sata i orijentirali Vas k Vašem stilu i ukusu:

 

1. DRESS RUČNI SATOVI

• Jednostavnost.
• Minimalizam.
• Sklad.
• Nenametljivost.

Ova četiri izraza predstavljaju Vam esenciju i karakter dress satova. Današnji dress satovi svoje naslijeđe vuku iz početka 20. stoljeća kada su muškarci svoje satove premjestili iz džepova na ruku. Od samih početaka ručnih satova, današnji su dress satovi zadržali neke svoje ključne karakteristike. A dama i džentlmen se prepoznaju upravo prema načinu kako svoj ručni sat nose na formalnijim događajima.

Ključne karakteristike dress satova

• tanko kućište - kako bi mogao stati ispod toalete ili košulje,
• mali promjer kućišta - sve iznad 42 mm je previše (to je ovisno I o veličini zapešća),
• kožni remen - u obzir dolaze crna ili smeđa koža (obavezno ista nijansa kao cipele i remen),
• nije nakrcan komplikacijama - eventualno datum i kazaljka za sekunde dolaze u obzir,
• elegantan i nenametljiv stil

U kojim prilikama nositi dress sat? 

Kada prisustvujete nekom formalnom događaju – počevši od tradicionalnog vjenčanja pa sve do black-tie eventa – jednostavna klasika i nenametljivost dress satova čine se kao najbolji izbor za Vas.
Također vrlo bitna informacija je da bi dress sat trebao biti proporcionalan Vašem zapešću jer će u protivnom privlačiti previše pažnje.

 

 

Izdvajamo iz naše ponude dress satova:

 

 

2. SPORTSKI RUČNI SATOVI

Otkada postoje sportski događaji, postoje i oni koji ih žele mjeriti sa zapešća vlastite ruke.
Kao što znate, mnogi proizvođači i brendovi mogu svoj uspjeh zahvaliti upravo satovima koje su razvili za sportaše.
S druge strane, danas su sportski satovi nadišli svoju primarnu svrhu. Oni su danas svakodnevnica i može ih se vidjeti na svim outfitima, pa čak i u business-casual prilikama,a to je zahvaljujući njihovoj funkcionalnosti i lakom prilagođavanju različitim stilovima.

Ključne karakteristike sportskih satova

• veličina kućišta - kućište je veliko i čitljivo,
• manja težina - kako bi sat bio prigodan za razne sportske aktivnosti,
• gumeni, silikonski ili remen od kaučuka - udobnost i prozračnost je na prvom mjestu,
• sportske komplikacije - najčešće kronograf, tahimetar, pa čak i praćenje otkucaja srca.

Kada biste mogli nositi sportske satove?

Danas je definicija sportskog sata mnogo šira nego prije 50-60 godina - više ne trebate biti vozač utrka ili profesionalni biciklist kako bi pronašli svrhu u dobrom sportskom satu i ukrasili zapešće primjerkom visoke kvalitete i osebujnog stila. Tako su moderni sportski satovi postali materijalna potvrda suvremenog casual lifestylea.
Zbog svoje svestranosti, preciznosti i višestruke namjene, sportski satovi govore mnogo o svojem vlasniku, njegovim prioritetima, stilu i načinu života.

 

 

Izdvajamo iz naše ponude sportskih satova:

 

 

3. RONILAČKI (DIVER) RUČNI SATOVI​

Ronilački satovi (ili popularnije, diver satovi) su vjerojatno jedni od najomiljenijih suvremenih muških satova.
A postoji i jako dobar razlog za to - James Bond je vjerojatno najzaslužniji za predstavljanje ove specifične vrste ručnog sata, a nosio ga je na smoking. No, osim kod muškaraca, ronilački satovi postaju sve popularniji i kod žena. Često je slučaj da muškarcu diver jednostavno nestane iz kutije, te se sumnjivo pojavi na ruci njegove pripadnice nježnijeg spola. Razlog tome je njegova prilagodljivost stilu kako muškaraca, tako i žena. Ne vjerujete? Pitajte sljedećeg zaljubljenika u satove kojeg sretnete.

Ključne karakteristike diver satova

• vodootpornost – svakako i očekivano ključna karakteristika
• rotirajući (u smjeru kazaljke na sat) prsten (bezel) - za mjerenje urona i količine kisika.
• nehrđajuća narukvica i kućište - po mogućnosti od nehrđajućeg čelika ili titaniuma.
• jasni kontrast boja kazaljki - kako biste mogli vrijeme jasno očitati I u velikoj dubini.
• komplikacije - po mogućnosti samo datum i kronograf.

Kada biste mogli nositi diver satove?

Iako su primarno dizajnirani za korištenje pod vodom, današnji ronilački satovi su savršeni za svakodnevno korištenje - od sportskih aktivnosti, preko business-casuala pa i do formalnih prilika. Njegova funkcionalnost dovest će Vas u situacije u kojima ćete ga moći kombinirati na nebrojeno puno odjevnih kombinacija u kojima neće ostati nezamijećen.

 

 

Izdvajamo iz naše ponude diver satova:

ORIENT MAKO III
  • ORIENT MAKO III
  • SATOVI MUŠKI
  • 358,00 €

 

 

4. PILOTSKI (AVIATOR) RUČNI SATOVI

Definirati i izabrati pravi pilotski sat je oduvijek bila enigma za ljubitelje satova. Za razliku od ostalih vrsta, pilotski satovi nemaju isključivo karakterističan stil - njihove značajke mogu varirati od modela do modela. No, neki uvjeti ipak trebaju biti zadovoljeni - jasna čitljivost, kazaljke koje svijetle u mraku i nužan kronograf. Danas su pilotski satovi sinonim za unisex model - odlično prolaze i kod žene i kod muškaraca. Od avijatičara amatera do profesionalnih pilota, svi nose satove koje više-manje možemo smjestiti u kategoriju pilotskih satova. Ukoliko ste ljubitelj ovakvog modela sata, ovo su karakteristike koje će Vam zasigurno pomoći u odabiru:

Ključne karakteristike aviator satova

• srednje do velika veličina: zbog jasnije čitljivost, prolazi sve preko 42 mm,
• bez nepotrebnih komplikacija: datum i kronograf su ključni,
• luminiscencija: kako kazaljki, tako i markera zbog jasne čitljivosti u mraku,
• remen: po mogućnosti kožni ili platneni

Kada biste mogli nositi aviator satove?

Kao i kod divera, pilotski satovi nemaju više svoju usku ciljanu publiku - pilote. Danas su oni omiljeni za široku publiku oba spola. Njihova univerzalnost i casual stil odgovaraju svim prilikama, a ako se upare s više remena, možete ih nositi i na formalne događaje. Business-casual, sportski, poslovni stil... Pilotski satovi odgovaraju svim prilikama I dojevnim kombinacijama koje će podići Vaš oufit na novu razinu.

 

 

Izdvajamo iz naše ponude pilotskih satova:

 

 

5. VOJNI (MILITARY) RUČNI SATOVI

Vojni su satovi dizajnirani za potrebe vojnika i časnika u Drugom svjetskom ratu kako bi izdržali ratne uvjete, ali i vidjeli koliko je sati u mraku. Stoga, vojni je sat nesumnjivo funkcionalan, otporan i neuništiv. Danas vojni sat predstavlja odlučan, čvrst i osebujan karakter koji će se naći na ruci svakog muškarca koji njeguje svoj stil. S dovoljno raznolikom kolekcijom remena, od vojnog sata možete napraviti svakodnevni sportski sat ili pak decentni sat idealan za poslovni sastanak. Sa sigurnošću možemo reći da je ovakav model sata jedan od prilagodljivijih modnih dodataka.

Ključne karakteristike vojnih satova

• mala ili srednja veličina
• komplikacije: po mogućnosti bez komplikacija, savjetujemo eventualno datum,
• materijal kućišta: čvrsti, nehrđajući čelik ili titanium,
• kontrast i luminiscencija: po mogućnosti crna podloga (cifer) i bijele kazaljke koje svijetle u mraku
• remen: kožni ili platneni (NATO) remen, dovoljno prozračan i primjeren svim vremenskim uvjetima.

Kada biste mogli nositi military satove?

Danas su vojni satovi poprilično raznoliki pa ih možete nositi u svim prigodama - od avantura u prirodi do poslovnih sastanaka u uredu. Traperice, t-shirt ili casual košulja i lagani sako - vojni sat možete kombinirati sa većinom odjevnih kombinacija, pa čak uz moderna odijela koja će pokazati Vaš nepogrešiv stil. Kako kod muškaraca, vojni sat može se kombinirati i kod ženskih kombinacija uz kojima ženama ta vrsta modela nikako nebi mogla biti odbojna. Uz pažljivo odabrane komade možemo sa sigurnošću reći da je vojni sat pravi adut na zapešću za svaku samopouzdanu i ženu čvrstog karaktera.
Ukoliko ste se pronašli u opisu ovog smodela smatramo da je Timex Weekender™ Oversized za Vas najbolji izbor. Ako se sjetite temeljnih karakteristika vojnih satova, primijetit ćete da ovaj model Timex sata ima sve što je ovom satu potrebno: malene je veličine (40 mm) pa prolazi i kod žena i kod muškaraca, nema nepotrebne komplikacije, kućište mu je čelično, a cifer crne boje s jasno istaknutim markerima i kazaljkama koje svijetle u mraku.

 

 

Izdvajamo iz naše ponude military satova:

 

 


 
  • Mastercard
  • Maestro
  • Visa
  • Visa Premium
  • Diners
  • Discover
  • JCB
Pregled košarice Nastavi kupovati