Atraktivni CT SCUDERIA satovi stigli u Bogovićevu

Atraktivni CT SCUDERIA satovi stigli u Bogovićevu

Od danas se može razgledati kompletna ponuda CT Scuderia satova u Bogovićevoj ulici u Zagrebu u sklopu butiga Watch Centra

CT Scuderijin kronograf nije tek još jedan sat “dizajniran u Italiji, izgrađen u Švicarskoj”, atraktivan je to sportski retro-moderni mjerač vremena koji će se jako svidjeti svim ljubiteljima pedesetih i šezdesetih godina, posebno fanovima tadašnjih sportskih automobila i motocikala i café racer kulture

 

Brand CT Scuderia (Contatempo Scuderia) poprilično je nov, osnovan je 2013., no zato u svijetu urarstva nimalo nov nije njegov osnivač, CEO i glavni dizajner Enrico Margaritelli. koji je već ostavio veliki trag u tvrtkama Sector, Zodiac, Shinola, Fossil, Binda i Timex, a danas sa suprugom Isabellom Maujeanuz uz CT Scuderiju vodi i Teslar i Glam Rock Watches. No upravo je u CT Scuderiji najviše došla do izražaja njegova sklonost eksperimentiranju s neobičnim oblicima, ali i fascinacija vintage café racer motociklima s kakvima se i osobno utrkivao u pedesetim i šezdesetim godinama.

Sve ure CT Scuderije stoga su evidentno inspirirane instrumentima ugrađenim u klasične trkače motocikle i sportske automobile, a među satovima koje su dosad predstavili možda je ipak najzanimljiviji model Corsa Classic CT-012 (City-012), koji nam sad dolazi u svojoj najsvježijem izdanju, s referentnim brojem CWEJ00219. Baš kao i njegovi prethodnici i taj sat ima robusno kućište od nehrđajućeg čelika promjera 44 i debljine 13,5 mm te pomalo nalik na stare analogne štoperice, koje je ovom prilikom upasirano sa sportskim crnim kožnim remenom. Promjena remena kod tog je sata zbog specijalnog mehanizma vrlo jednostavna, no to nije sve, kad se remen skine taj se sat doista pretvara u praktičnu džepnu štopericu. Štoviše, zbog prstena namontiranog na krunicu moguće ga je i zakvačiti na kakvu kuku ili nositi na lancu oko vrata poput prave štoperice.

Krunica i kronografski gumbi su u takozvanoj bullhead poziciji, odnosno iznad 12 sati, a ono što posebno plijeni pažnju je činjenica da kronografski gumbi nisu jednake veličine. To je zapravo vrlo lukava dosjetka, jer je start/stop gumb veći i lako dohvatan, dok je gumb za reset manji i teže dostupan, pa ga je stoga i teže slučajno, odnosno nenamjerno pritisnuti, odnosno greškom restartati mjerenje. Originalan je to i još uvijek jako rijetko viđeni trik, no vrijedan svake pohvale.
Lice sata je jednostavno, posve bijelo i dosta pregledno, a u skladu s filozofijom “štoperica dizajna” velikim su arapski brojkama na njemu umjesto sata istaknute minute,  Na brojčaniku su tek dva podbrojčanika (na tri sata smjestile su se male sekunde, a na devet sati podbrojčanik sa dvije kazaljke za kronografov 12-satno/30-minutni brojač), no ovaj put je na njemu svoje mjesto našao i datum, kojeg nije bilo na ranijim satovima iz Corsa kolekcije. Brojke su arapske, crne, pa je jedina igra bojama na satu zapravo korištenje plave i crvene boje s talijanske zastave na kazaljkama, krono gumbima i poleđini sata.

Sat pokreće švicarski kvarcni mehanizam Ronda 3520.D (koji ima četiri dragulja i garantira točnost od -10/+20 sekundi na mjesec), staklo je kvalitetni safir, izrada i završna obrada su visoke kvalitete, a cijelu sliku fino zaokružuje i lijepa 100-metarska vodootpornost sata. Nažalost ne i luminacija na markerima i kazaljkama, što uglavnom ipak očekujemo od luksuznog kronografa.

Zbog bullhead pozicije krunice i kronografskih gumba taj se originalni kronograf i unatoč robusnoj konstrukciji i promjeru od 44 milimetra na zapešću doima manjim no što stvarno jest. Uglavnom – i unatoč prilično avangardnom konceptu vrlo je nosiv.

 

 

 

Sat CT Scuderia Corsa Classic CT-012 s referencom CWEJ00219 u Hrvatskoj stoji 7.889 kuna, a može ga se vidjeti (i kupiti) na internetu u Watch Centrovom online dućanu satovi.com na linku Corsa Classic ref, CWEJ00219 ili uživo u brojnim trgovinama Watch Centra diljem Hrvatske, u kojima je u ponudi i njegov “zlatni blizanac” – Corsa Classic ref. CWEJ00419 (sa smeđim kožnim remenom, plavim brojčanikom i čeličnim kućištem s PVD premazom u boji ružičastog zlata te cijenom od 8.119 kuna).

Detaljnije informacije pogledajte ovdje:


 

 

Objavljeno: 2. 10. 2020., na: Tilia Speculum
Tekst: Josip Horvat
  • Mastercard
  • Maestro
  • Visa
  • Visa Premium
  • Diners
  • Discover
  • JCB
Pregled košarice Nastavi kupovati