AVI-8 posveta Lafayette Flyboysima iz I svjetskog rata

AVI-8 posveta Lafayette Flyboysima iz I svjetskog rata

AVI-8 proširio je kolekciju pilotskih satova modelima Flyboy Lafayette Chronograph posvećenim neustrašivim pilotima iz Prvog svjetskog rata

AVI-8 više nije nepoznanica među urarskim entuzijastima. Brend koji nas svako malo iznenadi novim edicijama posvećenim povijesnim pilotskim dostignućima i modelima zrakoplova ovaj je put inspiraciju pronašao među junacima Prvog svjetskog rata. Flyboy Lafayette Chronograph najnoviji je uradak koji nas, između ostalog, uči i o dijelu povijesti vezanom uz događaje od prije više od jednog stoljeća.

 

 

Lafayette eskadrilu su činili Američki dragovoljci koji su služili pod Francuskom komandom u Prvom svjetskom ratu dok su SAD bile neutralne. Najčešće se radilo o avanturistima i idealistima velike hrabrosti. I nakon rata, po formiranju Američkih zračnih snaga, US Airforce, nadimak “Flyboy” vezao se uz pilote u narednim desetljećima.
AVI-8 Flyboy Lafayette Chronograph upravo je posveta njima, retro inspiracija u modernoj izvedbi. Kućište je od nehrđajućeg čelika, promjera 42 mm, a mehanizam meca-quartz s komplikacijom kronografa i datuma.

 

 

 

Kod Flyboy Lafayette Chronograph modela krunica ima najveću povezanost s pilotskim modelima iz navedenog razdoblja. Velika i nazubljena u formi stošca izvlačenjem se postavlja u poziciju podešavanja točnog vremena i datuma. Nekada je morala biti većih dimenzija jer su piloti namještali satove u kožnim rukavicama pa stoga ne čude njene dimenzije. Potisnici kronografa imaju klasične pozicije na 2 i 4 sata, dovoljno su veliki i praktični. Detalji povezuju AVI-8 satove s avijacijom pa tako i unutarnja podloga brojčanika ima reljefni uzorak koji je identičan uzorku na krilima Nieuporta 17, aviona kojim su najčešće upravljali pripadnici Lafayette eskadrile, dok ostali detalji brojčanika skidaju ideje iz kokpita aviona. 

 

 

 

AVI-8 Flyboy Lafayette Chronograph

Kućište: nehrđajući čelik
Brojčanik: bijeli, plavi, crni, losos smeđi
Promjer kućišta x debljina: 42 x 13.5 mm
Staklo: mineralni kristalVodonepropusnost: 50 m
Kruna: na izvlačenje/potisak
Mehanizam: VK68-TMI
Narukvica: nehrđajući čelik
Cijena: oko 250 EUR
Referenca: AV-4076

Flyboy Lafayette Chronograph dostupan je u četiri izvedbe, plava, bijela, crna i smeđa, a detaljnije o ponudi AVI-8 satova provjerite na stranicama Watch Centra satovi.com.


 

Objavljeno 18.5.2020., na Tilia Speculum
Tekst napisao: Josip Cerovec
  • Mastercard
  • Maestro
  • Visa
  • Visa Premium
  • Diners
  • Discover
  • JCB
Pregled košarice Nastavi kupovati